Het rapport is vervolgens besproken door zowel burgemeesters en wethouders (colleges van B&W) van de vijf gemeenten in Midden-Holland als aan de gemeenteraden aangeboden. Op 5 september vond een collegeconferentie plaats waarbij de burgemeesters en wethouders van de vijf gemeenten in Midden-Holland gezamenlijk gesproken hebben over de rapportage. Tevens heeft op 31 augustus 2017 een klankbordgroep van raadsleden gesproken over het rapport. Het rapport is vervolgens aangeboden aan de gemeenteraden van de vijf gemeenten, met daarbij gevoegd een gezamenlijke reactie vanuit de colleges van B&W.
Zowel de colleges van B&W als de klankbordgroep van raden vinden dat de evaluatie op het goede moment heeft plaatsgevonden. Door relatief snel na het vaststellen van de nieuwe gemeenschappelijke regeling te evalueren kan tijdig een aantal verbeteringen worden aangebracht in de regionale netwerksamenwerking. Na een periode waarin vooral geïnvesteerd is in het proces van de vernieuwde regionale netwerksamenwerking is nu het moment aangebroken om grotere stappen te maken op de inhoud. Voor wat betreft het evalueren van behaalde inhoudelijke resultaten was de evaluatie daarentegen net te vroeg.
Reactie colleges B&W op evaluatierapport
De aanbevelingen in het evaluatierapport bieden volgens de colleges van B&W van de Midden-Hollandgemeenten nadrukkelijk mogelijkheden om de inhoud van de regionale samenwerking verder te brengen. De colleges zien daarbij de volgende ontwikkellijnen:
- De inhoud staat voorop. Er is urgentie om per programma -voor zover niet al gereed- te komen met een uitvoeringsagenda. De programma’s krijgen alle ruimte om met de inhoud aan de slag te gaan conform de netwerkgedachte.
- De hieruit voortkomende onderbouwde projectvoorstellen worden al dan niet in werkprogramma’s met een specificatie van de deelnemende gemeenten en de financiële gevolgen ter goedkeuring aan raden voorgelegd en indien akkoord in de betreffende gemeentelijke begrotingen opgenomen.
- Vooralsnog is voor de meeste bestuurlijke overleggen de schaal van Midden-Holland de basis. Vanuit de netwerkgedachte is hierbij nadrukkelijk wel het uitgangspunt dat uiteindelijk de samenwerkingsbehoefte bepaalt op welk niveau een onderwerp wordt besproken. Hierbij kunnen overleggen slimmer en efficiënter worden ingepland waarbij bijvoorbeeld op 1 dag verschillende schaalniveaus achter elkaar vergaderen. Ook dient naar behoefte vanuit de programma’s de verbinding met de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag gelegd te worden.
- In afwijking op de andere programma’s is voor het programma Natuur, Water en Recreatie geconstateerd dat samenwerking met gemeenten Alphen aan den Rijn en Woerden het meest optimale schaalniveau oplevert, waarbij veelal met diverse andere gemeenten bepaalde onderwerpen worden opgepakt.
- Uitgangspunt wat betreft de structuur is dat deze zal volgen op de inhoud. Uitgaande van verdere inhoudelijke ontwikkeling vanuit de netwerksamenwerking zal het belang van de formele gemeenschappelijke regeling afnemen. Na verloop van tijd zal moeten blijken of de gemeenschappelijke regeling nog van meerwaarde is als hulpconstructie bij de netwerksamenwerking.
- Met het afnemen van het belang van een formeel dagelijks en algemeen bestuur zullen vanuit de netwerksamenwerking nieuwe verbindingen ontstaan. Zo zullen burgemeesters en gemeentesecretarissen elkaar vaker ontmoeten evenals de voorzitters van de bestuurlijke overleggen. De komende periode zal ontdekt moeten worden welke verbindingen behulpzaam zijn om de inhoud verder te brengen.
- De rol van de klankbordgroep van raadsleden in de afgelopen periode wordt zeer gewaardeerd. De colleges zien deze rol van de klankbordgroep dan ook graag gecontinueerd na de verkiezingen.
- Van belang is dat wordt zorggedragen voor een soepele en warme overdracht van de regionale dossiers na de verkiezingen in maart 2018.
Reactie klankbordgroep op evaluatierapport
Het evaluatierapport is op 31 augustus aan de klankbordgroep van raadsleden toegelicht door bureau Code Samen. De klankbordgroep heeft in deze bijeenkomst het evaluatierapport positief gewaardeerd. Het rapport geeft een groot aantal aanbevelingen. Daarmee zal aan de slag gegaan moeten worden, waarbij het goed is om in ieder geval prioriteit te geven aan aanbevelingen die leiden tot concrete inhoudelijke resultaten.
Over de aanbeveling om een verenigde vergadering van raden in te stellen is in de klankbordgroep overwogen dat dit niet de voorkeur heeft. De klankbordgroep geeft op dit punt de voorkeur aan de thematische bijeenkomsten zoals deze op advies van de klankbordgroep eerder al zijn ingesteld. De klankbordgroep adviseert daarbij deze themabijeenkomsten zo mogelijk te intensiveren door deze bijvoorbeeld geclusterd op dezelfde avond plaats te laten vinden. Tevens vraagt de klankbordgroep aandacht voor een goede overdracht van dossiers na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.
Raadsledenbijeenkomst 18 september
Op 18 september heeft een bijeenkomst over de evaluatie plaatsgevonden voor alle raadsleden. Na een toelichting op de evaluatie door de onderzoekers is door raadsleden met name benadrukt dat zij graag betrokken worden bij de inhoud van de regionale samenwerking. De hoofdredenatie hierbij is dat als de inhoud goed is opgehaald, de daaruit voortkomende projecten eenvoudiger op instemming van de gemeenteraden zullen kunnen rekenen.