Op de foto de vijf mensen die op de bijeenkomst direct aangaven enthousiast met elkaar aan de slag te willen voor de Hollandsche IJssel.
Ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties en overige initiatiefnemers van de Hollandsche IJssel kwamen donderdag 26 oktober bij de Garenspinnerij in Gouda bijeen. Geïnspireerd door Stichting Plezierrivier de Rotte en ondernemersvereniging Rottemeren bespraken zij wat er nodig is om de kansen uit de kansenkaart Hollandse IJssel te realiseren en vooral wie dit op pakt. Het resultaat? Zeven enthousiaste deelnemers die met elkaar de kansen gaan oppakken.
Wat ging er aan vooraf?
De samenwerkende gemeenten in Regio Midden-Holland namen het initiatief om een kansenkaart voor de Hollandsche IJssel op te stellen. Hierin maakten zij samen met publieke en private stakeholders in het gebied de kansen met betrekking tot waterrecreatie en cultuurhistorie inzichtelijk. De kansenkaart vormt de basis voor een eventueel uitvoeringsprogramma Hollandsche IJssel. De kansen zijn ingedeeld in een aantal hoofdthema’s:
1. Cultuurhistorie is het DNA van de Hollandsche IJssel
2. Vlot, veilig en duurzaam varen over de Hollandsche IJssel
3. Mooie routes en knooppunten langs de Hollandsche IJssel
4. Welkom op onze Hollandsche IJssel!
De kansenkaart is te vinden op de website van Waterrecreatie Nederland.
Bijeenkomst Hollandsche IJssel
Tijdens de bijeenkomst blikten de deelnemers terug op wat er tot nu toe gedaan is. Er is al een aantal kansen uit de kaart opgepakt. Zo realiseerde Stichting Leefgoed de Olifant samen met Reederij de IJssel een historisch schip in de werkhaven van Hitland, ontwikkelde vereniging Te Voet een Hollandse IJsselwandelroute die loopt van IJsselstein tot aan de Waaiersluis bij Gouda en deed de werkgroep Gouda-Krimpenerwaard een aanzet naar het weer toegankelijk maken van het jaagpad langs de gekanaliseerde Hollandsche IJssel tussen Gouda en Haastrecht. Er zijn echter meer kansen. De vraag was wie gaat deze realiseren en wat is daar voor nodig?
Samen bereik je meer
De deelnemers waren het met elkaars eens. Samenwerken is belangrijk voor het realiseren van de kansen uit de kaart. Een overkoepelende organisatie die coördineert, met behulp van initiatiefnemers. Deze organisatie moet niet de overheid zelf zijn. De steun van de overheid is wel essentieel. Aan het eind van de bijeenkomst meldden vijf enthousiaste deelnemers zich spontaan aan om met elkaar aan de slag te gaan en die coördinerende rol op te pakken. Vrijdagochtend meldden zich nog eens twee deelnemers om aan te sluiten. In totaal zijn er nu zeven deelnemers die aan de slag gaan. De vorm waarin dit gebeurt bespreken zij op korte termijn.
Blij met het resultaat
Bestuurder Rik van Woudenberg is blij met dit resultaat: “De overheid kan veel zelf doen. De vraag was of we dit voor dit project moeten willen. Uiteindelijk kunnen dit soort projecten beter worden opgepakt door mensen uit het veld. In dit geval de mensen die de Hollandsche IJssel een warm hart toedragen. Ik ben blij dat er tijdens de bijeenkomst, en zelfs erna nog, mensen uit het veld zijn opgestaan die met elkaar aan de slag willen voor de Hollandsche IJssel. Wij zullen ze faciliteren en ondersteunen ze waar nodig.
Foto's van de Hollandsche IJssel vindt u hier.