Dat je niet één oog op de weg en één oog op je telefoon kunt houden, weet vrijwel iedereen. Maar zeker op de fiets hebben nog steeds veel jongeren een smartphone in hun hand en een half oog op het scherm. Net als in de auto kan dat leiden tot gevaarlijke situaties: in het verkeer moet je immers altijd alert zijn. Daarom werden scholieren met de Fietsmodus School Challenge uitgedaagd om de smartphone onderweg links te laten liggen.
Campagne Fietsmodus
De School Challenge is onderdeel van de campagne ‘Fietsmodus’, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met provincies en telecom providers. Tijdens de School Challenge konden leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk kilometers te fietsen zonder smartphone en daarmee punten te verdienen. De landelijke prijs is gewonnen door het College Den Hulster uit Venlo. Daarnaast hebben in totaal 13 andere scholen in heel Nederland een regionale prijs gewonnen. In Zuid-Holland heeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie Zuid-Holland aangegeven fietsveiligheid hoog in het vaandel te hebben waardoor twee scholen een schoolfeest verdienen. Ook de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag heeft de prijs gewonnen.
De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. 1 op de 4 jonge fietsers (12-21 jaar) zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media berichten te lezen en 1 op de 5 schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. En zo’n 10% bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets (bron: NIPO december 2015). Daarom is het niet zo vreemd dat bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, smartphone-gebruik een rol speelt. Om te zorgen dat fietsers hun aandacht meer bij het verkeer houden en ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren is er de Fietsmodus app. Hiermee ervaren jongeren direct het veilige gedrag en maken ze kans op mooie prijzen. Bovendien worden ze door de begeleidende communicatie over Fietsmodus aangezet tot bewustwording over hun eigen gedrag op de fiets.
Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft deze week gemeld dat het ministerie is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets.
CSG De Goudse Waarden in Gouda
Op het Lyceum-havo van CSG De Goudse Waarden in Gouda hebben de sectordirecteur mevrouw Van Gurp en enkele leerlingen die mee hebben gefietst vanmorgen de prijs ontvangen van verkeersveiligheidsambassadeur in de regio Midden-Holland Hilde Niezen. Deze school heeft leerlingen actief opgeroepen mee te doen met de fietsmodusactie. Zo hebben zij krijttekeningen, door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) gefinancierd, op de schoolpleinen laten plaatsen en een oproep geplaatst op hun eigen website:
“Dagelijks zien wij onze leerlingen zich met hun mobiel in de hand in het verkeer begeven. Ze weten echt wel dat dit gevaarlijk is. Bijna allemaal kennen ze wel iemand die zo met z’n telefoon bezig was, dat ie ergens tegenaan fietste of aangereden werd. Toch blijkt de verleiding om even de mobiel te checken vaak onweerstaanbaar!”
Foto: Krijttekening bij De Goudse Waarden, bron www.degoudsewaarden.nl
Emma is een van de enthousiaste leerlingen die haar telefoon in de fietsmodus heeft gezet en punten heeft gespaard. Daarmee heeft ze ook al een individuele prijs, een bioscoopkaartje gewonnen: ”Eerst gebruikte ik mijn mobieltje af en toe op de fiets, maar nu helemaal niet meer.”
Hilde Niezen, ambassadeur verkeersveiligheid van Midden-Holland: ”Als overheid kunnen wij het niet alleen. We hebben ook scholen, leerlingen en ouders nodig om ervoor te zorgen dat we uiteindelijk allemaal veilig thuiskomen en er geen verkeersslachtoffers meer zijn.”