De leden van het bestuurlijk overleg Ruimte en Wonen hebben het Convenant Uitstroom opvang en zorg regio Midden-Holland ondertekend. Dit convenant bevat afspraken tussen de vijf gemeenten over het beschikbaar stellen van voldoende sociale huurwoningen voor mensen die (moeten) uitstromen uit instellingen voor bijvoorbeeld maatschappelijke opvang, tijdelijk verblijf en beschermd wonen.
De afspraak om een dergelijk convenant af te sluiten, is opgenomen in de Regionale Agenda Wonen Midden-Holland 2013 – 2019. Daarnaast is in het Regionaal Kader Maatschappelijke Zorg Midden-Holland 2013 – 2016 als uitgangspunt van beleid opgenomen dat de mogelijkheden voor huisvesting in de regio zullen worden onderzocht. Dit om de bevordering van de doorstroom vanuit opvanginstellingen te bevorderen. Daarbij gaat het om uitstroom uit instellingen voor maatschappelijke opvang, tijdelijk verblijf en beschermd wonen, en om woningen behoeve van huisvesting van ex-gedetineerden.
Het uitgangspunt is dat mensen zoveel mogelijk zelf via het reguliere woonruimteverdeelsysteem een woning zoeken, maar dat lukt niet iedereen. Daarom hebben de gemeenten met elkaar afgesproken om met de betrokken partijen afspraken te maken over een redelijke verdeling van het benodigde aantal woningen. Voor de toewijzing van de woningen is in de toelichting van het convenant opgenomen dat een huisvestingsverordening voorrang heeft boven een regeling in een convenant.
Een exemplaar van het ondertekende convenant is aan de colleges van burgemeester en wethouders van de vijf gemeenten toegestuurd.
41 woningen beschikbaar te stellen in 2016
In het Convenant Uitstroom opvang en zorg regio Midden-Holland is opgenomen dat de wethouders Wonen jaarlijks een afspraak maken over het regionale totaal aantal beschikbaar te stellen sociale huurwoningen. De gemeenten hebben die bevoegdheid gemandateerd aan de bestuurders van het regionale overleg Wonen.
Het aantal sociale huurwoningen ter uitvoering van het Convenant Uitstroom opvang en zorg regio Midden-Holland voor 2016 is in het BO Ruimte Wonen van 4 juli vastgesteld op totaal 41.
In het convenant is onder andere afgesproken hoe de uitstroom verloopt. Als iemand moet uitstromen, dient de instelling waar diegene verblijft in overleg met de betrokkene een verzoek in bij de gemeente waar hij of zij naar toe wil. De veronderstelling is dat mensen terug willen naar waar zij vandaan komen. De praktische uitwerking, zoals de wijze waarop een verzoek moet worden ingediend en bij wie (bij gemeente of corporatie) wordt nog nader geregeld in uitvoeringsafspraken.
Na een half jaar vindt een eerste evaluatie plaats.