Vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en uit het bedrijfsleven hadden vroeg in de ochtend tijd vrijgemaakt om met de leden van het bestuurlijk overleg Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt te overleggen. Tijdens dit tweede ‘ triple helix-overleg’ is met elkaar informatie gedeeld en zijn afspraken gemaakt.
De strategische agenda voor dit Bestuurlijk Overleg vormt de rode draad in de samenwerking. De kernwoorden van die agenda luiden: Vitaal, Duurzaam en Innovatief.
Samen met de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het onderwijs is constructief gesproken over wensen en mogelijkheden om de uitvoering van die agenda tot een succes te maken.
Concrete stappen invulling verbetering aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt
Enkele concrete projecten waarbij de partijen al samenwerken, zijn het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (www.civsmart.nl) en de verkenningen van ID-college en Wellant-college voor een BBL-opleiding Voeding en proces. Die opleiding is nog niet in de regio aanwezig. Onderzoek heeft laten zien dat bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie nu en in de toekomst behoefte hebben aan personeel veelal op MBO3 en MBO4-niveau. Om in die behoefte te voorzien, verkennen het ID- en het Wellant-college nu de mogelijkheden voor zo’n opleiding. Hiermee geven partijen al invulling aan de afspraak om in 2016 te werken aan verbetering van de aansluiting onderwijs – arbeidsmarkt.
Eerste verkenning strategisch speerpunt ‘Ontwikkelen van logistieke hotspot’
Eén van de vier speerpunten van de strategische agenda luidt het ‘ Ontwikkelen van logistieke hotspot’.
In dat verband hebben de voorzitter van dit Bestuurlijk Overleg en de voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Verkeer en Vervoer Midden-Holland in verkennende zin gesproken met vertegenwoordigers van VNO-NCW en Gouda Onderneemt (GO). Dit zal nog een vervolg krijgen. In de vergadering van 26 mei is afgesproken dat wethouder Rik van Woudenberg (Zuidplas) als vicevoorzitter van het Bestuurlijk Overleg Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt in dat proces een leidende rol zal vervullen.
Strategische agenda en schaal Midden-Holland
Voor alle drie partijen van dit overleg is het belangrijk dat met een gezamenlijke en herkenbare agenda wordt gewerkt. Partijen hebben afgesproken de strategische agenda op de schaal van Midden-Holland als vertrekpunt te hanteren. Dit maakt in gesprekken met derden, zoals de provincie, duidelijk welke belangen worden behartigd en geeft duidelijke aanspreekpunten. De partijen hebben geconstateerd dat het goed is om vanuit de regionale Midden-Holland-agenda te acteren. Iedere partij blijft daarbij vanuit haar eigen rol acteren.
Waardering voor strategisch karakter van het overleg
De brede agenda met een veelheid van onderwerpen is benoemd als een essentiële meerwaarde van dit overleg. Naast de samenwerking in concrete uitwerkingsprojecten zoals het CIV en een BBL-opleiding Voeding en Proces, moet het strategisch karakter van dit overleg gecontinueerd worden. Informatie-uitwisseling en overleg, ook met de gedeputeerde Ruimte en Economie, is genoemd als belangrijke toegevoegde waarde van het overleg.