In het coalitieakkoord Zuid-Holland is afgesproken dat nieuwe locaties voor wonen en werken, groter dan 3 hectare, niet meer mogelijk zijn. De regio pleit voor aanpassing van het voorgenomen ruimtelijk beleid. Het gaat daarbij om ruimte voor woningbouw én voor bedrijvigheid.
Wonen en werk cruciaal
Wonen en werk is van cruciaal belang om als gebied vitaal te blijven en het rijke landschap van Midden-Holland ook voor de toekomst te behouden.
De regio Midden-Holland is een regio van stad en land - een heel groen gebied in het hart van de Randstad en een gebied van makers: boeren, bouwers en (maak)industrie (MKB en familiebedrijven). Mensen wonen en werken en zorgen voor elkaar in het gebied. Die kwaliteiten willen we behouden. De koers van de provincie zet de ontwikkeling van het platteland op slot met de nodige gevolgen voor de vitaliteit op lange termijn.
Ondernemers verbonden aan regio
Vrijwel alle ondernemers die actief zijn in Midden-Holland zijn en voelen zich ook verbonden aan ons regio. Het werk dichtbij draagt zowel direct als indirect bij aan een belangrijk deel van de sociale basis. Direct als basis van het sociale netwerk en indirect via de steun aan het lokale verenigingsleven.
Evenwichtige groei
De regio staat voor evenwichtige groei, zodat de bestaande dorpen en steden in onze groene regio vitaal en hecht blijven. In onze regio willen we jongeren de kans geven om in het gebied te blijven wonen – als deel van hun gemeenschap. Op diverse plekken in de regio bouwen we in goede samenwerking met de provincie voor deze behoefte. Tegelijk is dat niet genoeg om invulling te geven aan de totale behoefte aan woningen, zoals afgesproken met minister De Jonge in de Woondeal.
Pleidooi bij Provinciale Statencommissie
Op 31 januari heeft Ria Boere, wethouder Krimpenerwaard en tevens regionaal voorzitter van de bestuurlijke tafel Ruimte Wonen, namens de regio en gemeente Krimpenerwaard dit pleidooi gehouden tijdens de Statencommissie, waar werd gesproken over de herziening omgevingsbeleid module wonen, werken en werelderfgoed.
Ook stuurden gemeenten Krimpenerwaard en Molenlanden samen met 16 andere Zuid-Hollandse plattelandsgemeenten een noodkreet aan de provincie. Hierin geven ze aan te willen blijven bouwen voor behoefte, zodat scholen en winkels open kunnen blijven en jongeren niet noodgedwongen naar grotere dorpen of de stad hoeven verhuizen.