Waterveiligheid is een van de thema’s die bij ruimtelijke adaptatie (of klimaatadaptatie) aan bod komen. De veiligheidsdiensten hebben daarbij ook een belangrijke rol, zowel om te adviseren over preventie als het optreden wanneer het misgaat. Het bezoek werd georganiseerd om dit te bespreken en kennis uit te wisselen. Naast interessant en informatief was het natuurlijk ook erg leuk om de brandweerauto’s en uitrusting te bekijken.
De werkgroep ruimtelijke adaptatie Midden-Holland houdt zich bezig met het uitwisselen van kennis over ruimtelijke adaptatie, in het kader van de doelstellingen van het landelijke Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. In de afgelopen jaren zijn diverse thema’s aan bod gekomen, is informatie uitgewisseld over de klimaatstresstests en zijn gezamenlijk subsidies aangevraagd voor het nemen van maatregelen in de openbare ruimte om de effecten van weersextremen te beperken.
Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie
In het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie werken gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk samen aan maatregelen die ervoor moeten zorgen dat Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht. Het doel en de zeven ambities van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie staan beschreven in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. De overheden werken met elkaar samen in 45 werkregio’s.
Werkregio ruimtelijke adaptatie Midden-Holland
De gemeenten in Regio Midden-Holland, aangevuld met Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel zijn begin 2019 aangewezen als werkregio in het kader van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Naast gemeenten werken ook waterschappen, provincie, omgevingsdienst, GGD en Veiligheidsregio samen in de werkregio ruimtelijke adaptatie Midden-Holland. De werkregio wordt gefaciliteerd door Regio Midden-Holland, als onderdeel van het programma Ruimte en Wonen.