In alle 30 gemeenten samen worden er de komende drie jaar naar verwachting zo’n 4000 nieuwe laadpunten geplaatst.
De aanbesteding is gewonnen door ENGIE, door hun aandacht voor duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, datagestuurde groeianalyses, innovaties en efficiëntie. ENGIE zal niet alleen laadpalen plaatsen op aanvraag, maar ook actief kijken naar locaties waarvan wordt verwacht dat de laadvraag in de toekomst zal groeien. Ook de gemeenten gaan proactief locaties aanwijzen waar laadpalen moeten komen. Dat draagt bij aan een dekkend netwerk van laadpalen dat meegroeit met de toename van elektrische auto’s. Dit betekent dat bewoners die overstappen op elektrisch rijden vaker terecht kunnen bij een openbare laadpaal en niet lang op plaatsing hoeven te wachten. Ook zal de gemiddelde wachttijd voor een nieuwe laadpaal aanmerkelijk worden verkort. Over de exploitatie van bestaande laadpalen hebben de meeste regiogemeenten een vernieuwd contract gesloten met Allego dat tot 2029 zal duren.
Met het plaatsen van laadpalen pakken we afspraken op uit de Nationale Agenda Laadinfrastructuur en het Klimaatakkoord. Deze ontwikkeling draagt bij aan de ambitie om duurzaam vervoer steeds toegankelijker te maken en daarmee bij te dragen aan een lagere CO2 uitstoot en betere luchtkwaliteit.
Groene stroom
De aanvraag voor een laadpaal doe je via www.laadpaalnodig.nl. De laadpalen leveren 100 procent Nederlandse groene stroom, die zo mogelijk wordt opgewekt door lokale windmolens en zonnepanelen. Nieuwe laadpalen zullen worden voorzien van slimme laadtechnieken, waardoor ze pieken en dalen in het stroomnet op kunnen vangen. Elektrische auto’s kunnen op die manier bij gaan dragen aan het stabiel maken van het energienet.
Laadtarief omlaag
Met de nieuwe aanbieder gaat ook het laadtarief omlaag. De nieuwe laadpalen, geëxploiteerd door ENGIE, bieden een laadtarief van 31 cent per kWh (inclusief btw). Dit tarief is gegarandeerd met een ENGIE laadpas (gratis aan te vragen) of de ENGIE app. Indien een laadpas (of app) van een andere Mobility Service Provider wordt gebruikt, kunnen aanvullende kosten in rekening worden gebracht – dat is na te vragen bij de betreffende provider. Verder hanteert Allego bij de bestaande laadpalen een marktconforme tarieven.
*Deelnemende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Westvoorne, Zoetermeer, Zuidplas.