Het plan bestaat uit verkeersmaatregelen, verkeerseducatie, voorlichting, campagnes, handhaving en activiteiten op het gebied van lobby, onderzoek en samenwerking.
De plannen voor verandering van gedrag in het verkeer richten zich onder andere op bromfietsers/scooterrijders (16-25 jaar); autobestuurders (18-24 jaar en 50-59 jaar); fietsers (12-15 jaar) en oudere fietsers en e-bikers. De komende 3 jaar willen we het aantal scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs dat verkeerseducatie structureel in het onderwijsprogramma heeft opgenomen vergroten, doorgaan met verkeersveiligheidscampagnes en starten met het programma #impact om onderwerpen als te hoge snelheid, afleiding en middelengebruik onder de aandacht brengen van 16 tot en met 24-jarigen.
Ook bouwen we de bestaande samenwerkingen met ondernemers verder uit. Om de weggebruikers in onze regio te bereiken werken we samen met ambassadeurs bij bedrijven, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties, via de aanpak Maak een punt van nul.
Veel verkeer en verkeersveiligheid
Regio Midden-Holland is centraal gelegen in de Randstad. Veel mensen werken in de grote steden om ons heen. Dat leidt tot veel reisverkeer tussen de woon- en de werkplaats. Ook is er veel doorgaand verkeer door onze regio heen vanwege de centrale ligging. Slim omgaan met nieuwe en bestaande weg- en spoorverbindingen, investeringen in OV en duurzame vormen van vervoer helpen om daar verlichting in te brengen. Een van de kwetsbaarheden die het drukke verkeer met zich meebrengt is verkeersonveiligheid. Net als in de rest van het land, zien we ook in Midden-Holland dat het aantal slachtoffers weer is toegenomen. In onze regio werken we er dagelijks hard aan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Eens in de drie jaar spreken de gemeenten en regio in het Regionaal Uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid af wat ze hieraan gaan doen.
Regionaal Uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid 2025-2027
In het Regionaal Uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid 2025-2027 staan plannen voor aanpak van verkeersgedrag, wegen en handhaving. De aanpak is erop gericht om ongevallen te voorkomen, door dáár maatregelen te nemen waar de risico's het grootst zijn en deze het meeste effect hebben.
Met dit plan werkt de regio aan het provinciaal thema Maak een punt van nul. De aanpak Maak een punt van nul spreekt alle weggebruikers aan om verkeersveilig gedrag tot norm te maken. Want elk slachtoffer is er één te veel. Het programma is opgesteld in overleg met wegbeheerders en maatschappelijke organisaties zoals VVN, ANWB en Fietsersbond.
Aansluiting bij provincie en landelijke plannen
Om een deel van de kosten van de plannen te dekken, vragen we subsidie aan bij de provincie Zuid-Holland. Het plan biedt een basis voor verdere subsidieaanvragen in de komende jaren.
Ook sluit het plan aan bij landelijk beleid voor verkeersveiligheid.