Regio Midden-Holland heeft november 2022 een aanvraag tot erkenning ingediend en heeft nu dus recentelijk die status gekregen. Nu Midden-Holland een stedelijke cultuurregio is, kan zij werken aan een convenant (afspraken) met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over onderwerpen zoals cultuureducatie en -participatie, publieke collecties, het naleven van de culturele codes, toezicht op erfgoed en het onderling uitwisselen van informatie. De staatssecretaris geeft in de erkenningsbrief aan dat ze haar waardering uitspreekt voor de beweging en de samenwerking die in gang is gezet in Regio Midden-Holland.
Het Rijk, provincies en gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de zo genoemde culturele infrastructuur in Nederland. Hierin staan leren en kennismaken centraal: het gaat om voorzieningen voor cultuuronderwijs, cultuureducatie en -participatie, amateurkunst en laagdrempelig aanbod. Hierin hebben zij dezelfde ambitie: cultuur van en voor iedereen.
In de gemeenten in onze regio is er sprake van een nauwe samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen en makers en ook op regionaal niveau is er sprake van samenwerking. Op het gebied van cultuurparticipatie- en educatie liggen daar zeker kansen om cultuur op een hoger plan te brengen.
De erkenning opent deuren om landelijke en provinciaal aan tafel te komen over culturele zaken. Daarmee geeft het Midden-Holland een steviger positie op het gebied van cultuur. Ook kan er aanspraak gemaakt worden op eventuele cultuurbudgetten. Daarmee gaat de regio inzetten op jongeren en cultuur en talentontwikkeling.
De voor de aanvraag opgestelde regionale cultuurschets geeft een heldere regionale visie op het gebied van kunst en cultuur en zorgt ervoor dat er beter passend beleid gevoerd kan worden.
Aanloop naar aanvraag erkenning
Sinds 2018 kende Nederland 15 stedelijke cultuurregio’s. Binnen die regio’s wordt cultuurbeleid afgestemd en samengewerkt aan het versterken van de culturele infrastructuur. De stedelijke culturele regio kwam tot stand na een advies van de Raad voor Cultuur uit 2017. In zijn advies merkte de Raad de schaal van een stedelijke regio aan als belangrijkste schaalgrootte in het cultuurbestel. Op die schaal functioneert een cultureel ecosysteem van top-, keten- en basisvoorzieningen, makers en publiek. Ook kunnen op die schaal geldstromen en beleid tussen samenwerkende gemeenten, provincies en rijksoverheid effectief en efficiënt worden ingezet.
foto: gemeente Gouda